Geschiedenis

V.O.C. en Admiraliteit

Gevestigd in de vroegere V.O.C.- en Admiraliteitslijnbanen.

 

Het Werkspoormuseum in Amsterdam, is in zijn opzet een bedrijfsmuseum, dat met het verleden meerdere bindingen heeft. Sinds 1950 is het gevestigd op het eiland Oostenburg, in een deel van de vroegere “lijnbanen” of touwslagerijen. Zij waren eigendom van de Vereenigde Oostindische Compagnie en de marine van weleer, de Admiraliteit. De lijnbanen liepen door tot aan het IJ en waren circa 500 meter lang, de gangbare lengte van scheeps-touwen.

 

 Lees meer: V.O.C. en Admiraliteit

Eiland Oostenburg

Het terrein, het eiland Oostenburg als middelpunt van bedrijvigheid.

De V.O.C. is opgericht in 1602, maar in de daarop volgende jaren van bloei was de Kamer Amsterdam van de V.O.C. uit de vestigingen in het stadscentrum gegroeid.

 Lees meer: Eiland Oostenburg

Kunst en industrie

Kunst en industrie, de kijk op kunst van een industrieel.

Directies van Werkspoor hebben steeds grote belangstelling getoond voor de schone kunsten. Met name werd aandacht geschonken aan de esthetische vormgeving van producten, onder meer door Elsebeth van Blerkom, Ineke Boks, Gerard Hordijk, Willem Rietveld.

 Lees meer: Kunst en industrie

Paul van Vlissingen

Paul van Vlissingen, fabriek van stoom- en andere werktuigen.

Paul van Vlissingen startte in 1826, met steun van koning Willem I, zijn industriële activiteiten in Amsterdam op het eiland Oostenburg. Hij begon met een reparatiewerkplaats voor stoommachines ten behoeve van de Amsterdamsche Stoombootmaatschappij, waarvan hij medeoprichter was. Al spoedig bleek er behoefte aan meer dan alleen een reparatiewerkplaats.

 Lees meer: Paul van Vlissingen

Schilderkunst en modellen

Op de eerste verdieping van het museum vindt men maquettes van Oostenburg en modellen van stoommachines, suikerstoompannen, treinen en dieselmotoren die in de 19e en 20e eeuw zijn vervaardigd, naast schilderijen die betrekking hebben op industriële activiteiten.

 Lees meer: Schilderkunst en modellen